Slom Banke Srpske neće ugroziti sistem

Bez autora
Nov 18 2015

Problemi sa Bankom Srpske, a ranije i Bobar bankom, ne mogu se odraziti na likvidnost i stabilnost bankarskog sektora u BiH, jer su to banke s aktivom koja pojedinačno ne prelazi jedan odsto u ukupnoj aktivi ovog sektora, navode bankari i ekonomski analitičari u BiH. Ističu da bankarski sistem BiH nije više profitabilan kao prije pet-šest godina, tako da se problemi prvo odražavaju na male banke, pa se kroz čitavu tu pojavu ukrupnjava bankarski sistem, što je, prema mišljenju stručnjaka, neminovnost. Kada je u pitanju problem Banke Srpske, postoje tri moguća scenarija za njegovo rješavanje, a to su dokapitalizacija, prodaja ili promjena uloge banke na samom bankarskom tržištu.

Problemi sa Bankom Srpske, a ranije i Bobar bankom, ne mogu se odraziti na likvidnost i stabilnost bankarskog sektora u BiH, jer su to banke s aktivom koja pojedinačno ne prelazi jedan odsto u ukupnoj aktivi ovog sektora, navode bankari i ekonomski analitičari u BiH.

Ističu da bankarski sistem BiH nije više profitabilan kao prije pet-šest godina, tako da se problemi prvo odražavaju na male banke, pa se kroz čitavu tu pojavu ukrupnjava bankarski sistem, što je, prema mišljenju stručnjaka, neminovnost. Kada je u pitanju problem Banke Srpske, postoje tri moguća scenarija za njegovo rješavanje, a to su dokapitalizacija, prodaja ili promjena uloge banke na samom bankarskom tržištu.

Milan Radović, generalni direktor Nove banke Banjaluka, rekao je da već niz godina postoji konstatacija da tržište u BiH ima previše banaka, jer ih ima oko 30. On smatra da je to prevelik broj u ovakvoj konkurenciji, posebno uzimajući u obzir postojeću aktivu.

"Zato je neka konstatacija i zaključak stručnih analitičara, ali i nas u Udruženju banaka, da će doći do ukrupnjavanja bankarskog sektora", rekao je Radović i dodao da domaći bankarski sistem nije u poziciji da jedna banka preuzme drugu, pa se zato dešava likvidacija ili stečaj. Naglasio je da su za bankarski sektor izuzetno važni povjerenje i stabilnost.

Radović je rekao da su i Bobar banka i Banka Srpske banke sa manjim udjelom u aktivi ukupnog bankarskog sektora, tako se eventualne posljedice neće odraziti na stabilnost i likvidnost bankarskog sektora.

"Jer to su aktive po 200 miliona KM, a aktiva bankarskog sektora je 20 milijardi maraka, tako da je to jedan mali procenat od jedan odsto", rekao je Radović i dodao da način rada u budućnosti i nivo informacija koje banke pružaju mora da se promijeni, te da se primijene neki drugi principi.

Marko Đogo, predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS - SWOT, kazao je da posljednja dešavanja na bankarskom tržištu neće bitnije uticati na dešavanje u tom sektoru.

"Međutim, problematično je što u zadnjih nekoliko godina imamo svakih godinu-dvije propast neke banke, ili spasavanje neke banke. To pokazuje da su akumulirni problemi u bankarskom sistemu dosta veliki i na njih su analitičari ukazivali i ranije", rekao je Đogo. Što se tiče konkretno Banke Srpske, on je naveo da je dokapitalizacija od strane Vlade RS bila dobra stvar da se sačuva finansijska stabilnost, ali da je u kratkom roku trebalo izvršiti prodaju, što još nije učinjeno niti joj je poslovanje stabilizovano.

"Čitava ta priča je krenula u pogrešnom pravcu, niti je riješen problem te banke u smislu da se prebaci privatnom kapitalu, niti je dobila tretman od institucija RS koji bi joj omogućio da poslovanje pređe na pozitivne osnove", rekao je Đogo. On smatra da se radi o još jednom primjeru gdje intervencija Vlada RS nije bila dovoljno odlučna i nije sprovedena do kraja.

"Prosto me ne iznenađuje ovakav razvoj, a volio bih da sam vidio ozbiljniji pristup Vlade RS ovom problemu", kazao je Đogo.

U obavještenju deponentima i zajmoprimcima Banke Srpske, iz Agencije za bankarstvo RS juče su kazali da privremeni upravnik preuzima upravljanje poslovanjem ove banke 16. novembra ove godine u trajanju do jedne godine s mogućnošću produženja roka za još najviše šest mjeseci.

"Sve do drugačijeg pismenog obavještenja Agencije postojeće obaveze prema Banci Srpske ostaju potpuno na snazi, a sve buduće transakcije preko računa Banke Srpske moraju biti odobrene isključivo od strane privremenog upravnika", naveli su iz Agencije. Iz Agencije za osiguranje depozita BiH rekli su da privremeni upravnik Banke Spske ima 60 dana od dana imenovanja da ovoj agenciji predloži mjere iz člana 113. Zakona o bankama RS, odnosno da kaže da li se ukida dozvola za rad ili se ide na sanaciju banke, prodaju dijelova imovine, spajanje ili pripajanje sa drugom bankom.

Podsjećamo da je Agencija za bankarstvo RS u ponedjeljak 16. novembra, uvela privremenu upravu u Banku Srpske Banjaluka, jer nije poslovala u skladu sa zakonskim propisima, nije izvršavala naloge Agencije, te ima manjak kapitala. Tako je u ovu finansijsku instituciju u većinskom vlasništvu RS ušao Interventni tim Agencije za bankarstvo RS, pa Banka Srpske neće raditi do daljeg, a završetak popisa imovine i obaveza očekuje se do kraja sedmice. Agencija je svojom odlukom za privremenog upravnika imenovala Petra Mićića, koji je zaposlen u Agenciji za bankarstvo RS.

Dodik: Banka Srpske se neće ugasiti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je što se Banke Srpske tiče plan da se ona ne ugasi i da će novi prinudni upravnik Petar Mićić raditi na finansijskoj konsolidaciji banke.

Sa druge strane, Srpska demokratska stranka je saopštila da nije iznenađena uvođenjem prinudne uprave u Banku Srpske. U saopštenju se navodi da se, "po svemu sudeći, i ovdje primjenjuje recept koji je korišćen za propast Bobar banke".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik